Terug naar portrettekenworkshop | English version of petereurlings.nl

portrettekenworkshop 4 en 18 april 2009

Informatie op een rijtje voor degene die de workshop op 4 april hebben gevolgd.:

BOEKEN

Harold Speed, Oilpainting Techniques And Materials
ISBN10: 0486255069
ISBN13: 9780486255064
Laat je niet misleiden door het recente jaar van verschijnen want het is een herdruk van een publicatie uit 1924. Zeker voor de al iets gevorderde tekenaar of schilder aan te bevelen is dit Engels boek met veel tekst en weinig plaatjes maar met fijne informatie van een ervaren kunstkenner / schilder. Hier een link naar bol.com

Harold Speed, The Science And Practise Of Drawing
Ook deze uitgave wordt opnieuw uitgegeven onder een recentere publicatiedatum maar is dus een heruitgave van vroegere datum. Deze uitgave is bovendien online te lezen in het Gutenberg project. Het Gutenberg project is een schitterend initiatief waarop oude boeken waarvan het copyright niet meer geldig is in de VS online worden gepubliceerd. Klik hier voor een directe link naar het boek.
De algemene link naar de hoofdpagina van het Gutenberg Project luidt: www.gutenberg.org De plaatjes zijn bovendien in de online versie beter zichtbaar dan in de gedrukte versie.
Hier een link naar bol.com

John H. Vanderpoel, Life Drawing for Artists
Klassiek pocket met een gedetailleerde presentatie van de fundamentele kenmerken van de mens. Eerste publicatie in 1935.

Velazquez: The Technique of Genius. Ik vind het zelf een superboek met bijzondere plaatjes van zijn werk die duidelijk maken waarom er in de kunst zoveel belangstellng bestaat voor zijn (latere) werk. Voor degene met een niet te dunne portemonnee hier een link naar selexyz.nl

ZOMERWORKSHOPS 'ABROAD'

Zin in een leuke workshop, tekenlessen en schilderlessen in het buitenland. Een hele aardige is de Sarum Studio in Salisbury. Deze 19de eeuwse methodische 'sight size' techniek die vooral geschikt is voor lange standen in ideale atelier situaties maar er zijn ook schilders die op deze wijze buiten werken. Het fijne is dat je een andere aanpak leert die je weer in je gereedschapskoffer van technieken kunt stoppen. Het is natuurlijk zeker niet de enige methode en zeker niet voor iedereen geschikt! Je moet ervoor openstaan. Voor degene die hard werken, frustratie, concentratie en misschien wel een beetje vakantie willen combineren en (opnieuw) een beetje geld in de portemonnee hebben zitten want kunstenaars en docenten werken vaak ongesubsidieerd in tegenstelling tot stichtingen. Vlakbij is Stonehenge, te bereiken via een stevige wandeling. Wel goed kijken op de kaart anders doe je er iets langer over dan gepland zoals bij mij het geval was. Nicholas Beer is gespecialiseerd in week en zomerworkshops / cursussen. Klik hier voor een link.

De zomercursussen van Scott Pohlschmidt zijn ook leuk hoewel Scott en de zijnen een andere aanpak erop nahouden. Grappig is dat Scott en Nick dezelfde studie oorsprong hebben maar een eigen aanpak hebben ontwikkeld. Scott doet namelijk meer proportietekenen zoals je dat gewend bent, dit in tegenstelling tot de sight-size techniek van Nick. Niet voor iedereen zalig makend maar wel weer leerrijk. Klik hier voor een link.

FILMPJES ONLINE

Een link naar de korte filmpjes die ik heb laten zien:
Links boven staan de 2 filmpjes, een klik is genoeg. De filmpjes op zijn website schijnen niet meer te werken. Klik hier voor zijn website.

Begrijp me goed, het zijn geen waarheden maar methoden en technieken die je eigen werkwijze of kijkwijze kunnen verrijken.

URBAN LARSSON 'SIGHT SIZE TECHNIQUE'

En tenslotte, herkennen jullie nog bekende op (klik hier), op deze pagina (rechts, het schilderij en daaronder de tekening).

ALMA TADEMA, EEN SCHILDERIJ DAT NIET AF IS

Ik sprak nog over een voorbeeld van Alma Tadema. Als je de volgende keer in het Van Gogh bent moet je maar eens gaan kijken. Het schilderij is niet af (wellicht te erotisch bevonden) en daarom zijn de opzet en verschillende stadia goed zichtbaar. Enkele figuren zijn direkt met dunn verf opgezet in lijn. Deze onderlaag is nog goed zichtbaar. Hier kun je ook zien dat hij de hele figuur bijna hoekig en simpel in lijnen opzet. Geen getekende ogen neus en mond etc. en vervolgens balans tussen licht en schaduw in het gezicht. Link van Gogh Museum - Alma Tadema.

Meer vragen? Stuur een mail: info@petereurlings.nl

Terug naar portrettekenworkshop | English version of petereurlings.nl